Hikâyemiz
Derginin kuruluş safhasında yayın kurulu tam olarak oluşmamıştı. İlk sayıdaki iş yükünün büyük kısmını Oğuz Can üstlenmişti. İlk sayının ardından ise bir yayın kurulu oluşmuştu. Birçoğumuz ekibe ikinci sayıdan sonra dahil olduk. Fantastik, halkbilimi, tarih çevresinden birbirimize aşina olsak da dergi çatısı altında daha da yakınlaştık, kendimize ufak bir evren yarattık. Öyle ki dergi her birimizin hayatı için nefes alma alanı oldu. Bu evren gün geçtikçe büyüdü, yeni tanışıklıklar, olmaz denilen bağlantılar ve daha pek çok güzel anı doldurduk. Birlikte başarmanın gücüyle dergimizi ilmek ilmek büyüttük. Her ekip gibi biz de dönem dönem çeşitli zorluklar yaşadık, üstesinden gelmeyi de bildik. Bu evrenin en değerli parçaları okuyucularımız ve yazarlarımıza değinmesek olmaz. Dergimize gelen öyle yazılar oldu ki çoğu oturaklı dergiyle yarışır cinsten bi’ içerik oluşturmanın gururunu yaşattı yazarlarımız bize, biz de keyifle çalıştık elbette. Yola çıktığımızda hepimiz öğrenciydik. Deneme yanılma yoluyla merdivenleri adım adım çıktık. Sonrasındaysa her birimiz meslek sahibi olduk. Dergimizle birlikte bizler de büyüdük. Şimdi bir yanımız eksik devam etsek de Oğuz Can’ın bize bıraktığı bu mirası madalya gibi taşıyacağız.
Kuruluş Tarihi: 2020
Sayılarımızın yayın tarihi:
- Sayı: Eylül 2020
- Sayı: Kasım 2020
- Sayı: Ocak 2021
- Sayı: Mart 2021
- Sayı: Mayıs 2021
- Sayı: Ağustos 2021
- Sayı: Kasım 2021
- Sayı: Mart 2022
- Sayı: Şubat 2024
Fantas(an)tik Nedir?:
Fantas(an)tik, temel olarak Fantastik ve Antik olanı bir araya getirmiş bir yayın organıdır. 2020-2024 arasında e-dergi olarak dokuz sayı boyunca yayın yapmış ve 2024 itibariyle web site formatına geçmiştir.
Amacımız:
Derdimiz: “Fantastik”. İtirazlarınızı ve alaycı sözlerinizi duyar gibiyiz. Sorun değil zira bunun için yapıyoruz. Kaçışla, çocuklukla, yararsızlıkla suçlanan ve dışlanan bir türün, kültür endüstrisindeki değerini Türkiye’ye anlatmak istiyoruz.
Motivasyonumuz:
Şüphesiz ki en büyük motivasyonumuz kurucumuz Oğuzcan Acar’ın projesine olan inancımız. Bununla birlikte ülkemizde fantastik-mitolojik eksende yayıncılığın gelişmesi ve birbirini besleyen çalışmalardan müteşekkil bir literatürün oluşmasına vesile olabilme ihtimali.
Nelerden besleniyoruz?:
Ninelerimizin, annelerimizin, aile büyüklerinin anlattığı hikayelerden, kadim anlatılardan, mitolojilerden, destanlardan, fantazyalardan: J. R. R. Tolkien’in Orta-Dünya’sı, C. S. Lewis’in Narnia’sı, G. R. R. Martin’in Westeros’u, J. K. Rowling’in Harry Potter’ı, U. K Le Guin’in Yerdeniz’i ve nicesinden, sinemadan ve hayal gücümüzden besleniyoruz.
Konularımız: Fantazya, mitoloji, folklor, korku ve bilim-kurgu
Türler: Araştırma/inceleme/soruşturma/makale, öykü, masal, fabl, deneme, şiir, manzum hikâye türünde telif ve çeviri niteliğini haiz eserleri kabul etmekteyiz.
Yayın Kurulumuz
Daimi Genel Yayın Yönetmeni: Oğuz Can Acar
Yayın Yönetmeni: Emircan Aykar
Yazı İşleri Müdürü: Aynura Genç
Yayın Koordinatörü: Muhammed Alpaslan Tandırcı
Editörler: Esra Sibel Kahraman, Bilge Artuğ
İletişim Koordinatörü: Selin Özgül
E-posta Adresi: fantasantik@gmail.com